Grupa będzie liczyła tylko do 16 uczestników, a stoły będą porozstawiane i 2-osobowe. Wszystko w celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa. Oczywiście jeżeli pandemia przybierze niekorzystny dla nas kierunek rozwoju – degustacja zostanie odwołana/przełożona. Pozostajemy jednak dobrej myśli 🙂

Zrozumienie win włoskich wymaga sporo czasu i przyjemnej praktyki. Ilość szczepów i charakterów jest olbrzymia. Jest w czym wybierać:) Tym razem skupimy się na totalnych klasykach – ułatwi to uporządkowanie wiedzy. Na tapet weźmiemy wszystkie najważniejsze regiony, DOC i DOCG – wina musujące, wina białe, a także wina czerwone. Rozszyfrujemy także włoskie etykiety, a 20 win z Półwyspu Apenińskiego przybliży Wam charakter tego wspaniałego kraju.

Regiony, które poznasz, zrozumiesz (i oczywiście zdegustujesz):
🍷Trydent-Górna Adyga
🍷Friuli-Wenecja Julijska
🍷Piemont
🍷Veneto
🍷Toskania
🍷Marche
🍷Abruzja
🍷Apulia
🍷Campania
🍷Sardynia
🍷Sycylia

Czego się nauczysz?
-zrozumiesz historię każdego regionu
-poznasz główne szczepy oraz najważniejszych producentów
-poznasz główne rodzaje win, które powstają w danym regionie
-zdegustujesz 20 win
-nauczysz się czytać etykiety win włoskich
-poznasz podstawy prawa winiarskiego
-zrozumiesz, jak systematycznie oceniać wino w ciemno i na co zwracać uwagę podczas degustacji
-karta win włoskich w restauracji nie będzie miała przed Tobą tajemnic

Dodatkowo każdy uczestnik otrzyma biuletyn, w którym znajdzie wszystkie najważniejsze praktyczne informacje o winach i regionach hiszpańskich.

Szkolenie poprowadzi członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent WSET3 Advanced – Mariusz Wojciechowski

Koszt uczestnictwa: 379 zł od osoby
Liczba miejsc ograniczona!


.